Google Website Translator Gadget

четвер, 17 червня 2010 р.

Офіційне повідомлення Василіянського Чину Святого Йосафата у справі незаконно висвячених єпископів

№ 213/08 - 26.03.2008

На підставі одержаних сьогодні документів, три отці: Антонін (Ілля) ДОГНАЛ, Ричард (Методій) ШПІРЖІК і Василь (Маркіян) ГІТЮК, ― користуючись ім'ям ЧСВВ, оприлюднили, що вони «були висвячені на єпископів УГКЦ». У листі до Впр. о. Протоігумена Йоанікія ЧВЕРЕНЧУКА, ЧСВВ, датованому 03.03.2008 р., вони уточнюють, що «спосіб свячень був таємний подібно як це було в підпіллі». Виконуючи моє служіння Протоархимандрита - Головного Настоятеля ЧСВВ, подаю до ласкавого відома всіх, кого це стосується або цікавить, наступне:

1. Згадані вище отці, з огляду на поважні провини проти монаших і церковних законів, зокрема постійного непослуху Настоятелям, на початку 2005 року були виключені з Василіянського Чину відповідними Декретами, потвердженими Конгрегацією для Східних Церков. Оскільки вони постійно виключають елемент підлеглості церковному проводу у видимому організмі, яким є Церква, то згідно з каноном 8 Кодексу Канонів Східних Церков, вони тим самим позбавили себе повної злуки з Католицькою Церквою тут на землі.
2. Тому що вони відкликалися до найвищого Церковного Суду при Апостольській Столиці, виконання згаданих Декретів припинено і справа розглядається цим же Церковним Судом до сьогодні. Після цього вони залишилися ченцями ЧСВВ тільки силою права, але в дійсності не дотримувалися монаших та церковних законів і майже постійно жили поза монастирем своїм життям, хоч у листах незаконно підписувалися: «ченці монастиря ЧСВВ в с. Підгірці».
3. Згідно з церковними законами, разом з Блаженнішим Верховним Архиєпископом Любомиром і всією Ієрархією Української Греко-Католицької Церкви, Василіянський Чин згаданих вище отців, як також священика Роберта ОБЕРГАУЗЕРА, єпископами УГКЦ не визнає. На підставі Кодексу Канонів Східних Церков (канон 1459, §1) та декларації Блаженнішого Любомира, вони повинні бути покарані великою екскомунікою, тобто відлучені від Католицької Церкви і, тим самим, від Василіянського Чину Святого Йосафата (ЧСВВ), тому забороняємо їм підписуватися «ЧСВВ».
4. Згідно з офіційним повідомленням Блаженнішого Верховного Архиєпископа Любомира від 23 березня 2008, усім чотирьом священикам забороняється сповнення будь-якого священнослужіння.
5. Василіянський Чин Св. Йосафата виявляє великий жаль за такі дії осіб, які вийшли від нас, але з нами не були. Наш Чин закликає усіх максимально співпрацювати з проводом Церкви для добра Божого Народу.



Дано в Римі, при Головній Обителі Христа Царя,

26 березня 2008 року Божого
о. Василій Ковбич, ЧСВВ
Протоархимандрит


ВАСИЛІЯНСЬКИЙ ЧИН

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.