Google Website Translator Gadget

суботу, 5 червня 2010 р.

Марш проти геїв в Івано-Франківську: два боки медалі




Якби Бога не існувало, його варто було би вигадати…

Марк Твен

Марш християн проти пропагування гомосексуалізму – піар-акція, спрямована на посилення розколу у традиційних християнських конфесіях?


В неділю, 28 березня, в Івано-Франківську пройшов марш християн, спрямований проти пропагування гомосексуалізму. Колона у складі священиків, монахів, монахинь, громадськості: старших і молодих людей – загалом близько 500 осіб – пройшла центральними вулицями обласного центру, співаючи релігійні пісні, читаючи молитви та вірші. В руках протестувальники несли хоругви, хрести, а також численні транспаранти, гасла на яких було відверто спрямовані проти усього, що пов’язано з гомосексуалізмом та його пропагуванням. По мірі руху колони навколо неї масово шмигали агітатори, які практично наводнили місто безліччю різноманітної друкованої продукції та аудіоматеріалів про «гидотність» та неприродність гомосексуальних відносин, неприпустимість легалізації одностатевих шлюбів тощо. Один з активістів акції, який представився доктором медицини Остапом Назаром Блищаком повідомив кореспонденту «Острова», що, мовляв, акція організована громадською християнською організацією «Покрова Богородиці», яку очолює Олег Блауцяк. З його слів, на 2 квітня, тобто страсну п’ятницю, призначено проведення в Івано-Франківську гей-параду.

«Ми як активна сторона, -- зазначає пан Блищак, -- виступили проти нав’язування гомосексуалізму в Україні. Влада Івано-Франківська відреагувала на наш протест, заборонивши проведення такого параду». Тут виникає перша нестиковка: з одного боку вже майже усі ЗМІ та громадськість дійшли висновку, що гамір в пресі про гей-парад, роздутий кілька тижнів тому, – це ніщо інше як чиясь гарно закинута провокація, а з іншого – жодних заявок на проведення маршу гомосексуалістів до міської ради не надходило і тому забороняти було нічого. Але менше з тим. Зрештою, про це говорить сам пан Блищак: «Навіть якщо інформація про гей-парад – це провокація, в Європі пропаганда гомосексуалізму досягла вже нечуваних масштабів: у Голландії, на приклад, вже легалізували одностатеві шлюби. Це якісь Содом і Гоморра. Тому ми хочемо взагалі відкинути цю гидоту від нашого суспільства та від наших дітей». Ну що ж? Ідея хороша. Тим більше, що автор цих рядків поділяє зазначену думку і, як свідчить спілкування з перехожими та схвальні відгуки про акцію, що лунали на вулиці, більшості населення Івано-Франківська вона так само імпонує.


В той же час, серед безлічі схвальних вигуків автору кинулась в очі одна суперечка, що відбулася під час проведення маніфестантами мітингу на Вічевому майдані: якийсь перехожий палко доводив кільком агітаторам, що вказана акція – це ніщо інше як розкол (!) Що мав на увазі невідомий? Адже О.Блищак прямо зазначив, що до організації заходу не має відношення жодна з християнських конфесій. «Ми розіслали усім їм запрошення, -- сказав він і додав, -- Нам, щоправда, відомо, що священики УГКЦ на проповідях забороняли своїм вірним брати участь у заході».

Відповідь криється в агітматеріалах організаторів походу. В деяких із них чітко зазначено, що ініціатива проведення маршу належить єпископам Української Правовірної Греко-Католицької Церкви (УПГКЦ). Там же міститься твердження, що єпископи УГКЦ Софрон Мудрий та Володимир Війтишин у своєму пастирському листі «очорнюють правовірних єпископів і відкрито обманюють, що жодний гей-парад на Велику П’ятницю в Івано-Франківську не планувався…» Що ж це за релігійне утворення таке – УПГКЦ? Виявляється, не так давно, приблизно в 2008 році чотири монахи чину св. Василія Великого дієцезії УГКЦ в Чехії Антонін Ілля Догнал, Ричард Методій Шпіржік (громадяни Чехії), Самуїл Роберт Обергаусер (громадянин Словаччини) та громадянин України Василь Маркіян Гітюк були вигнані з ордену за схизму і єресі. Не довго думаючи, вигнанці подалися в Україну, де звинуватили керівництво УГКЦ в єресі і оголосили про створення «правовірної» церкви. Розкольники поширили чутку, нібито в березні 2008 року їх було таємно висвячено на єпископів, тому в усіх своїх документах діючих прелатів УГКЦ вони іменують з префіксом екс-.

УПГКЦ не зареєстрована в офіційному порядку. Вся її діяльність носить відверто розкольницький характер. «Правовірники» вміло використовують чвари між духовенством, перебираючи під свої хоругви «ображених» священиків та їх парафії. Так, в Тисменицькому районі під їх керівництво перейшов цілий монастир, крім того – парафії УГКЦ в с. Пнів, Надвірнянського району та ще кількох населених пунктах області.

Заслуговує на увагу той факт, що більшість з учасників недільної акції прибули в Івано-Франківськ зі Львова. Журналісту «Острова» вдалося зафіксувати номера трьох великих автобусів типу «Неоплан» (ВС5937ВВ, ВС1257ВК та ВС3955ВО), припаркованих біля готелю «Надія», в які після акції сідали маніфестанти. Крім того, за словами очевидців, ще кілька менших бусів, що привезли протестувальників, були припарковані трохи поодаль – за приміщенням Облмуздрамтеатру.

То що ж це за марш і хто вклав в неї такі кошти? Чи не виглядає це просто як гарно спланована піар-акція, спрямована на відрив вірних від традиційних церков і компрометацію їх керівництва? В даному випадку гарно закинута кимось (а чи не самими ж організаторами?) чутка про гей-парад в Івано-Франківську стала благодатним ґрунтом для самореклами новоявлених «єпископів».

Якщо так, то хто фінансує витрати УПГКЦ? Зібрати близько 500 активістів для участі в поході у вербну неділю, коли кожен воліє побути з сім’єю, замовити 5-6 автобусів, 3 з яких – недешеві неоплани, надрукувати (що цікаво: без жодних вихідних даних, тобто з порушенням чинного законодавства) тонни друкованої агітпродукції, записати гори компакт-дисків з духовними піснями – коштує далеко не дешево. А чи не проглядає тут іноземний слід?

Але це вже зовсім інша історія…


Сергій Білий


ДЖЕРЕЛО ПУБЛІКАЦІЇ

1 коментар:

  1. Ще на цю тривожну тему:

    Парад гомофобів http://www.report.if.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=3762

    http://www.risu.org.ua/ua/index/monitoring/society_digest/35238

    Логічне збочення прес-служби УАПЦ (владики Мефодія)http://christusimperat.org/uk/node/28479

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.