Google Website Translator Gadget

пʼятницю, 4 червня 2010 р.

Догналівське сектантство проти догм


...Недавно я прочитав на сайті "підгорецьких" єресиархів лист від екскомунікованих клириків з т. зв. SBM (спільноти створеної без дозволу жодної церковної влади), в якому вони нагло вимагають від словацьких каноністів, крім інших речей, наступне: «Докажіть, що важно уділяє Святі Тайни єпископ, який впав у єресі і відступництво». Я не є словацьким каноністом, але відповідь все-таки подам.

Це є догма Церкви (як Католицької, так і Православної), що ласка Святих Тайн не залежить не тільки від особистої святості священнослужителя, але і від його віри. Підгорецькі розбишаки у свому засліпленні вважають, що віра є необхідною для інтенції, але це не так.

У Католицькій Церкві Тридентський Собор означив, що для важності таїнств священик повинен facere quod facit Ecclesia (себто робити, що Церква робить, а не обов’язково вірити у те, у що Церква вірить). Про це пише Св. Тома Аквінський (що Тридент і використовує). Наведу лишень один текст. Подаю в оригіналі, щоб не було потім жодних закидів у недобросовісності.

Ad primum ergo dicendum quod potest contingere quod aliquis patiatur defectum fidei circa aliquid aliud, et non circa veritatem sacramenti quod exhibet, puta si aliquis credat iuramentum esse in omni casu illicitum, et tamen credat Baptismum efficaciam habere ad salutem. Et sic talis infidelitas non impedit intentionem conferendi sacramentum. Si vero patiatur fidei defectum circa ipsum sacramentum quod exhibet, licet credat per id quod agitur exterius nullum sequi interiorem effectum, non tamen ignorat quod Ecclesia Catholica intendit per huiusmodi quae exterius aguntur, sacramentum praebere. Unde, non obstante infidelitate, potest intendere facere id quod facit Ecclesia, licet existimet id nihil esse. Et talis intentio sufficit ad sacramentum, quia, sicut supra dictum est, minister sacramenti agit in persona totius Ecclesiae, ex cuius fide suppletur id quod deest fidei ministro. (IIIª q. 64 a. 9 ad 1).

Священик, згідно з цією офіційною наукою Церкви, має інтенцію, якщо робить те, що робить Церква, навіть якщо ВЗАГАЛІ НЕ ВІРИТЬ у будь-яку тайну, яку уділяє.

Тотожну науку можна побачити і в офіційних документах Православ’я (наприклад, у Номоканоні). Ergo, "підгорецькі" - правдиві єретики і схизматики.

Автор: Вован

Джерело: http://forum.zl.lviv.ua/topic1188-1150.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.