Google Website Translator Gadget

вівторок, 12 липня 2011 р.

УГКЦ милосердно ставитиметься до тих, які потрапили в тенета сект, зокрема «підгорецької»


Українська Греко-Католицька Церква дуже милосердно і відкрито ставитиметься до тих, які потрапили в тенета сект, зокрема «підгорецької», і даватиме їм нагоду все ж таки повернутися до Христової Церкви, Католицької Церкви.
Про це заявив Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю Інтернет виданню «Zaxid.net», відповідаючи на запитання журналіста, чи виробила Церква механізми протидії схизматикам, на кшталт «групи Догнала» («підгорецькі отці»).
Блаженніший Святослав нагадав, що ми маємо справу з «дуже агресивними нехристиянськими технологіями, які заміняють духовне життя». І дають сучасній людині, за його словами, ілюзію переживання містичного досвіду.
«Але це не має нічого спільного з традиційним християнством, – наголошує він. – Очевидно, що будь-яка така сектантська течія є певним викликом для Церкви, можливо навіть бичом Божим, для того щоб ми були все більш ефективними душпастирями, щоб не втрачали пильності і власної активності. І гадаю, що наша протидія буде мати кілька складових. Найперше, ми хочемо чітко й ясно не дозволити подібним псевдохристиянським рухам вживати ім‘я Церкви, зокрема нашої».
«З іншого боку, − сказав Предстоятель УГКЦ, − ми будемо інформувати наших вірних про те, якою є правда. І це покликання Церкви: свідчити правду. Ми шануємо право релігійного вибору чи право сповідувати будь-яку релігію. Але в цьому випадку, гадаю, ми мусимо назвати все своїми іменами і дати можливість людям робити свідомий вибір», – підсумував Блаженніший Святослав.
***
Так звані «підгорецькі отці» – незареєстрована, офіційно не визнана організація. Державний комітет України у справах національностей і релігій відмовляє їм у реєстрації назви «Українська Правовірна Греко-Католицька Церква», обґрунтовуючи це «повагою до традицій та внутрішніх настанов релігійних організацій» з посиланням на Кодекс канонів Східних Церков (ККСЦ), у якому назву «Католицька» можна використовувати лише за погодженням з офіційною церковною владою. Нещодавно Блаженніший Любомир назвав підгорецьких отців «сектою». А Чин святого Василія Великого 29 червня прийняв остаточне рішення про видалення 29 сестер контемплятивно-адораційного монастиря Святого пророка Іллі, що розташований у Брюховичах біля Львова.
Причиною видалення стало те, що ці сестри розірвали зв’язок з Генеральною управою і визнали свою підпорядкованість відлученим від Католицької Церкви священикам, зокрема Іллі Догналу. Це рішення затвердив Апостольський Престол, Конгрегація для Східних Церков (14 травня 2011 року), і кожній сестрі після цього було адресовано декрет про відпущення.


Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.