Google Website Translator Gadget

середу, 4 квітня 2012 р.

Оманливі "священики" догналівців


Догналівські сучасні "правовірні отці" ростуть, немов гриби після дощу, всупереч Кодексу Канонів Східних Церков, без тривалого законного навчання в семінарії. Їх можна назвати справедливо самозванцями та еферистами, а їхнє священство -- цілковито "липовим".

"Для тих, що призначаються до священства, студії у вищій семінарії, дотримуючись кан. 345, повинні охоплювати філософські і теологічні курси, які можна проходити або поступово або одночасно ці студії повинні охоплювати принаймні повне шестиріччя так, щоб час, присвячений на філософські предмети, дорівнював повним двом рокам, а час, відведений для теологічних студій – повним чотирьом рокам. Філософсько-теологічні курси мають починатися введенням у Христове таїнство та економію спасіння і закінчуватися показом взаємозв'язку і тісного поєднання всіх предметів з урахуванням порядку чи ієрархії істин католицького вчення" (ККСЦ, Кан.348).

Спитайте при нагоді тих новоспечених "батюшок" з культу Догнала-Тонека, які розносять кабалістичне вчення небезпечної секти, в якій католицькій семінарії вони навчалися, пройшли свою так звану духовно-інтелектуальну формацію. Це, направду, варте уваги!

понеділок, 2 квітня 2012 р.

“Ця секта дуже небезпечна”


Дві українські Церкви об'єдналися у протидії загадковій групі

В Україні поширюється нова секта на кшталт Білого братства. Про це заявляють представники Української Греко-Католицької та Української Римо-Католицької Церков.

Ситуацію визнали настільки серйозною, що на днях Синод єпископів УГКЦ спільно з РКЦ виступив зі спеціальним зверненням.

Що це за секта? Як вона впливає на людей? Про це у розмові з владикою Йосифом Міляном, єпископом-помічником Київської архиєпархії УГКЦ, владикою Маркіяном Трофим'яком, ординарієм Луцької дієцезії РКЦ в Україні та отцем Орестом-Дмитром Вільчинським, священиком.

— Чи має ця секта якусь назву? Як її ідентифікуєте?

о. Орест-Дмитро:


— Цю групу ми називаємо “сектою Догнала”. Вона начебто дотримується наук Яна Гуса і англійського середньовічного єретика Джона Вітліфа, заснована в середині минулого десятиліття в Чехії. У 2008 році семеро догналівців проголосили себе католицькими єпископами. Згодом вони висвятили 10 священиків, а ще 50—60 жінок вирішили стати монахинями.

На відміну від християн традиційних конфесій догналівці моляться у визначених позах з повторами уривків молитви. Це нагадує буддійську йогу. А ще члени секти боготворять Діву Марію. Таким чином “секту Догнала” не варто сприймати як християнську, адже це угруповання порушує догму про Святу Трійцю. “Вірні” секти абсолютно в усьому слухають свого керівника — Іллю Догнала. Це в них як догма. Адепти ж секти поширюють свою науку поміж знайомих. А догналівська так звана бойова молитва, коли члени угруповання підіймають голову та руки вгору та голосно кричать, вводить людей у гіпнотичний транс.

— Чому відразу дві Церкви вирішили спільно звернутися до вірних?

Владика Йосиф:


— Наше звернення має богословський, еклезіальний характер і звучить як пересторога для всіх католиків. Щоб псевдохристиянські чи псевдокатолицькі рухи, до яких належить угруповання Догнала, чи як їх називали колись — “підгорецькі отці”, не згубили наших вірних. Чому ми спільно з РКЦ підготували таке звернення? Бо напади провідників секти стосуються всієї Католицької Церкви. До того ж вважаємо, що угруповання Догнала є тоталітарною сектою на кшталт Білого братства. Ми видали брошуру “Секти та новітні релігійні рухи”, щоби убезпечити наших вірних від проблеми, яка має плачевні наслідки.

Владика Маркіян:

— Впродовж двох тисячоліть, відколи існує наша Церква, було багато спроб її зруйнувати. Ми усвідомлюємо, що псевдорелігійні рухи, всілякі віяння можуть дуже покалічити вірних, якими маємо опікуватися. Тож ми не маємо права мовчати.

о. Орест-Дмитро:

— Догналівський рух дуже небезпечний. “Секта Догнала” користується класичними сектантськими методами. Зокрема, йдеться про звуження інформаційного простору. Членам секти забороняють читати газети, дивитися телевізор, користуватися інтернетом. Усе це проголошується гріхом. Дозволено читати тільки сектантські брошури і відповідно користуватися тільки їхніми сайтами.

Провідники “секти Догнала” вимагають від своїх підопічних розірвати зв'язок зі світом, тобто, десоціалізують їх. Членам угруповання не можна контактувати з тими, хто не належить до секти. І часто стається так, що сім'ї розпадаються, батьки не можуть порозумітися з дітьми, і навпаки. Практично життя в сім'ї, де є прибічники “секти Догнала”, перетворюється на своєрідне пекло.

Зрештою членів секти доводять до стану, що нагадує гіпнотичний транс. І в цей момент вливається “потрібна” інформація. Це є груба маніпуляція людською свідомістю і свободою людської волі.

— Невже справді все так жахливо?

о. Орест-Дмитро:


— Так. Навіть коли людина покидає секту, то їй не уникнути психологічного терору: перестрівання на вулиці, постійних дзвінків, навіть посеред ночі. Дехто змінює телефонні номери, але і це зазвичай не допомагає. Був такий випадок, що молода дівчина, потрапивши у тенета “секти Догнала”, затягнула туди своїх батьків. Та, переживши важкі хвилини, вона покинула групу. І тепер постійно вдома сварки, дорікання. Дівчині завжди кажуть, що вона піде до пекла тощо.

Варто сказати, що нерідкі випадки, коли догналівці відносять провідникам секти останню копійку. І зокрема, трапляється, що доходить до переписування майна. Зрештою, ця секта позбавляє самостійності. Людині потрібно ресоціалізуватися.

— Чи людей, які потрапили під вплив “секти Догнала”, виключають з Церкви?

Владика Маркіян:


— Якщо хтось виступає проти єдності зі Святішим Отцем, то він з власної волі опиняється поза Церквою. Такі люди покарані великою екскомунікою за злочини проти Церкви, проти її науки.

— А чи відомо, що саме керує тими людьми, які йдуть в “секту Догнала”? І чому виникло таке нове угруповання, адже сект багато?

Владика Йосиф:


— Зі слів людей, які були в цій секті, її провідники поводяться як гуру. Мовляв, Догнал є гуру, і що він скаже — те святе. Там немає канонів Церкви. Дуже довірливі люди потрапляють під провід того гуру. Та як каже Христос: “Не кожному духові довіряйте”.

— Чому ця група людей називає себе теж “правовірними греко-католиками”? Чи мають вони на це право?

Владика Маркіян:


— “Cекта Догнала” не має права на слово “католицький”, тому що є поза Католицькою Церквою і проти неї. На жаль, ми не можемо виступати проти реєстрації цього угруповання, адже не маємо таких важелів і можливостей. Та скажу, що діяльність цієї секти — це ненависть, вороже ставлення до інших конфесій і абсолютна релігійна нетерпимість. Якщо ж зареєструвати церкву, яка пропагує ненависть до інших, то буде біда.

Владика Маркіян:

— Як іноземці можуть здійснювати релігійну діяльність в Україні без дозволу ? Це загадка. Бо має бути запрошення від єпископа, від релігійної організації, яку очолює єпископ. Ми пишемо такі запрошення, без того не може бути. Та ще й треба, аби відповідний департамент Мінкультури підтвердив прохання і надіслав його до відповідної консульської установи за кордоном. Без підтвердження відповідного державного органу іноземець не може отримати візи, яка дозволяє займатися релігійною діяльністю. А догналівців ніхто не запрошував. Вони не мають права на пастирську діяльність. Вони — поза законом. І ми очікуємо, що держава нарешті скаже тут своє рішуче слово.


Богданна МАРТИНИК

„Експрес” № 123 (6029) 3 — 11 листопада 2011 року

неділю, 1 квітня 2012 р.

Ватикан: секта Догнала не може використовувати у своїй назві слово "католицька"

Під час прес-конференції з приводу оприлюднення документу Конгрегації доктрини віри щодо групи очільників секти Догнала, канцлер Львівської Архиєпархії УГКЦ о.Сергій Ковальчук розповів про юридичну силу цього документу.



"Щоб зрозуміти рівень цього документу, треба поглянути перше на те, хто видав цей документ. Це є Конгрегація доктрини віри. Коротко з історії - Конгрегація доктрини віри була заснована 1542 року Папою Павлом ІІІ і носила назву Священна Конгрегація Римської Вселенської Інквізиції. Багатьом з історії це відомо. Фактично, Конгрегація доктрини віри є найстаршою Конгрегацією Римської курії, до компетенції якої належить власне нагляд за, так би мовити, православністю Католицької Церкви. Згідно з документом «Pastor Bonus», який є одним із визначальних документів Католицької Церкви, кожна Конгрегація діє від імені Папи, тобто це не просто якась комісія чи якийсь самостійний орган, але кожна Конгрегація, в тому числі і Конгрегація доктрини віри, діє від імені Святішого Отця.

В даному випадку Конгрегація зробила цю заяву, рівень якої є найвищим. Тому що дуже часто в деяких засобах масової інформації, а також в заявах самих представників групи Догнала, не раз можна побачити, що вони в той чи інший спосіб якось намагаються перекладати відповідальність, звинувачуючи різних осіб. Фактично, цією заявою Римський Апостольський Престіл ще раз і ще раз підтвердив свою чітку позицію стосовно цієї групи, цієї секти.

Найперше ж, звичайно, необхідно звернути увагу в заяві Конгрегації на те, що ця група фактично намагається отримати від компетентної української цивільної влади визнання, при цьому використовуючи назву католицька. Саме проти цього чітко виступає Конгрегація, яка вказує, що назву католицька не можна використовувати.

Друга річ, яка є дуже важливою, те, що свячення даних осіб є неправосильними, тобто їх взагалі немає. Для Католицької і Православної Церков особа, яка не має правосильних свячень, зокрема єпископських, звичайно не може називати себе єпископом, тому Конгрегація заявляє, що ці особи не мають єпископських свячень, відповідно не мають апостольської влади. Таким чином усі так звані священичі свячення чи інші свячення, які вони надають так званим священикам, своїм священикам, є неправосильними. Тобто ці особи, можна сказати, є просто людьми перевдягнутими у священичі ризи, які в такий спосіб вводять в оману наших вірних, зокрема греко-католиків.

Отже, в заяві сказано, що ці особи є екскомуніковані і наголошено на назві католицька, яку не може використовувати група, котра не визнана компетентною церковною владою. І те, що вони її використовують, є, відповідно, порушенням закону.


Джерело: http://catholicnews.org.ua